Генератори за ток на бензин и дизел от 650 – 5500W

Генератори за ток – електрически генератори с мощност 650 – 5500W

За места лишени от електричество или с чести прекъсвания на електрическото захранване единствено решение е резервен автономен източник на електричество или електрически генератор или само генерагор. Електрическият генератор е машина, която преобразува механичната енергия в електрическа. Процесът на преобразуване е известен също като производство на електрическа енергия. Закупуването на електрически генератори в днешно време е като част от всички домашни уреди, задължително изискване когато търсим усамотение далеч от големия град на палатка, за риба или къмпинг. Употребата на такъв тип машина намира широко приложение и при липса на електричество при голям кръг занаятчийски дейности, немислими без използване на електрически инструменти – бормашини, къртачи, ъглошлайфи, електрожени, ръчни дърворежещи машини, градинска техника и т.н.

Избор на електрически генератори

Избора на подходящ генератор е изцяло в зависимост от нуждите, като определящ показател за всеки електрически генератор е неговата електрическа мощност. От нея зависи какви и колко уреда ще може да захранва. Най-често тя се дава от производителя в мерната единица по SI за привидна мощност kVA (киловолт-ампери), която е пълната, максимална електрическа мощност, получена при дадени стойности на тока и напрежението в една променливотокова верига.

Друг критерий зависимост от използването на генератора би било изискването за нивото на отделяния по време на работа шум. Нивото на звуковото налягане зависи не само от модела на генератора и от разстоянието до него, но и от режима на работа.

Не на последно място и съществено важно е разходът на гориво, изчислено в литри за час.

Видове електрически генератори

Масово разпространени са генераторите които работят с бензин. Генератори с максимална изходяща мощност 650 – 1000W са идеалният преносим спътник подходящи за осветление и работа с малки маломощни машини. Това са еднофазни машини за напрежение 220 V и честота 50 Hz със сравнимо ниско тегло 15 – 20кг, компактни размери, пригодени за пренасяне. Освен контакт за 220 V, малките генератори имат и правотоков изход за 12 V, който се използва за зареждане на акумулаторни батерии, подходящо за акумулаторно осветление в къмпинг или на каравана без шумната работа на машината.

Следващата големина 2000 – 5000W са доста по-големи като обем машини които могат да захранят електроуреди с голяма мощност или едновременно няколко, предназначени са най-вече за стационарно ползване с тегло в граници 35 – 45кг. Имат контакт за високо напрежение и втори за зареждане на акумулаторни батерия с прав ток при напрежение 12 V. Двигателят е четиритактов бензинов, има картер с маслена помпа на централната смазочна система. Резервоарът побира 15 – 25л гориво, които са достатъчни за приблизително 8 часа  работа.

Запалването на повечето масово предлагани генератори за честа употреба е магнетно и двигателят се стартира чрез издърпване на стартово въже, което завърта коляновия вал. Машините имат въздушен филтър от дунапрен, който се почиства лесно чрез изпиране с вода.

Електрически генератор на ниски цени

В нашият онлайн магазин можете да намерите в категория “Генератори”  разнообразие от електрически генератори с различна мощност на достъпни цени и марки с доказано качество.