Изменението на климата, очакват се рекордни горещини

Изменението на климата може да доведе до рекордни горещи вълни. През следващите 60 години се очакват рекордни горещини

Най-застрашени са северните райони на средните ширини. Добрата новина е, че можем да предотвратим най-лошия случай. Изменението на климата ще увеличи вероятността от екстремни температури, които ще надминат значително предишните рекорди. Това сочи проучване, публикувано тази седмица в научното списание Nature. Неотдавнашните горещи вълни, които засегнаха северозападната част на Съединените щати и Канада, може да са пример за това, което предстои на човечеството. Много от дългогодишните температурни рекорди бяха счупени с до пет градуса по Целзий.

Очаквайте горещи вълни

В проучването се отбелязва, че през следващите десетилетия екстремните явления ще се случват все по-често. В доклада се отбелязва, че без изменението на климата подобни събития биха били „почти невъзможни“. В доклада се добавя, че скоростта на затопляне е по-важна от постигнатото ниво на затопляне за определяне на вероятността от тези екстремни явления.Ръководителят на изследването Ерих Фишер от Швейцарския федерален технологичен институт в Цюрих дава опростен пример: „Екстремните явления в променящия се климат са като атлет на стероиди, който изведнъж подобрява предишните си рекорди със скок“.

Независими учени, като например климатологът Дим Кому от Университета в Амстердам, оценяват високо навременността на проучването. След горещата вълна в северозападната част на Тихия океан някои експерти твърдяха, че съществуващите климатични модели не са в състояние да симулират подобни събития. Но тази работа показва, че това е възможно.

Безпрецедентна топлина

С повишаването на глобалните температури екстремните горещини стават все по-чести, по-интензивни и по-продължителни. Това доведе до увеличаване на броя на температурните рекорди, поставени по света през последните години. През лятото на 2018 г. например горещините обхванаха голяма част от Северното полукълбо и счупиха редица рекорди. Както в Тайван, така и в Япония националните температурни рекорди бяха счупени с 0,1 °C, а подобни рекорди бяха счупени и в Европа и САЩ.

Откъде идва СО₂ и защо е толкова актуален? Стремежът към намаляване на емисиите е оправдан. През следващото лято температурните рекорди паднаха както във Франция, така и в Обединеното кралство, като бяха надминати предишните рекорди съответно с 1,5 °C и 0,2 °C. През лятото на 2020 г. горещата вълна в Сибир счупи предишния рекорд за региона с 0,7 °C, като термометърът в руския град Верхоянск например достигна 38 °C.

„Въздействието обикновено е най-силно, когато аномалиите се появят за първи път. Ако същата аномалия с горещините се повтори години по-късно, обществото е по-добре подготвено и адаптирано – например чрез наличието на системи за предупреждение за горещини, подготвена здравна система, препоръки за възрастните хора и т.н.“ Фишер отбелязва.

Рекордни екстреми на климата в следващите десетилетия

В своя анализ изследователите определят три категории екстремни метеорологични явления въз основа на разликата между достигнатата екстремна температура и максималната годишна седмична температура в периода 1961-1990 г. Тези категории се изчисляват с помощта на показател, наречен стандартно отклонение, който се обозначава с гръцката малка буква сигма (σ). Авторите определят събитията 2σ, 3σ и 4σ. Събитието 2σ е по-екстремно от 95 % от останалите екстремни стойности. По подобен начин събитие 3σ е по-екстремно от 99,7% от другите събития, а събитие 4σ е по-екстремно от 99,99% от записите. За контекст авторите посочват, че както горещата вълна в Европа през 2003 г., така и горещата вълна в Русия през 2010 г. попадат в категорията 2σ.

В резултат на изменението на климата вероятността екстремните температури да надминат значително предишните метеорологични рекорди ще се увеличи. Това сочи проучване, публикувано тази седмица в професионалното списание… Вероятност за поне едно събитие 2σ между 2051 и 2080 г.

Учените използваха набор от климатични модели, за да прогнозират глобалните температурни промени при сценария RCP8.5, който предполага изключително силно затопляне. След това те изчисляват вероятността между 2051 и 2080 г. във всяка точка на света да се случи поне едно събитие с магнитуд 2σ. Резултатите можете да видите на картата, където с червено са обозначени областите с най-висока вероятност, а с бяло – областите с ниска вероятност.

Кой е изложен на риск от изменението на климата?

Д-р Сара Пъркинс-Киркпатрик от Университета на Южен Уелс обяснява, че именно средните северни ширини са най-застрашени от екстремни рекорди. Причината е проста: тези региони се намират в средата на континентите и сушата се затопля по-бързо от водата. Ето как унищожаваме природата: Google Earth добави видеоклипове, показващи въздействието на изменението на климата.
Авторите добавят, че най-значимите екстремни рекорди се случват, когато „периоди на застой“, при които рекордите се чупят незначително в продължение на няколко десетилетия, са последвани от внезапно събитие, което чупи рекорди.

Поради това те изчислиха годишната вероятност за поне едно рекордно събитие годишно на земните маси в северните средни ширини. Те определят тези стойности за близкото минало 1991-2020 г. (тъмносиньо), настоящия период 2021-2050 г. (червено) и близкото бъдеще 2051-2080 г. (светлосиньо). Резултатите можете да видите в графиките по-долу.

Неотдавнашните горещи вълни, които засегнаха северозападната част на САЩ и Канада, са добър пример за това какво предстои на човечеството. По време на този процес много дългогодишни температурни рекорди бяха счупени с до …
Годишна вероятност за поне едно рекордно събитие

„След като в Северна Америка бяха счупени температурни рекорди, а през последния месец в Европа и Китай се случиха опустошителни наводнения, е ясно, че изменението на климата засяга нашата планета“, казва Вики Томпсън от Бристолския университет. „Необходимостта да разберем какво може да се случи в бъдеще е от решаващо значение, за да можем да се адаптираме.“

„Добрата новина е, че можем да предотвратим най-лошия сценарий, който това проучване показва“, добави тя. Проучването показва, че ако емисиите започнат да намаляват незабавно и бързо, рискът от рекордни екстремни явления ще намалее с около 80 %. „Трябва да се надяваме, че политиците ще използват подобни доказателства, за да покажат необходимостта от намаляване на емисиите в световен мащаб“, казва Томпсън.