Как да изберем добър циркуляр (циркулярен дисков трион)?

Избор на циркуляр

Как да изберем циркуляр (циркулярен дисков трион)?

Как можете с удоволствие да построите къща или да ремонтирате апартамент, ако вашият циркуляр изпитва затруднения с рязането на части, мачка мрежата по време на пускането и вдига твърде много шум? Не, не трябва да работи правилно избраният циркуляр. Как да станете собственик на надежден циркуляр и да не плащате излишно за ненужни функции? Прочетете в нашата статия.

Изборът никога не е лесен. Особено когато трябва да изберете не от два варианта, а от стотици. Тогава започват сериозни затруднения, тъй като не е ясно колко подобни циркулярни триони се различават и защо имат такава разлика в цената.

Какво ще се случи, ако подходите небрежно към въпроса за избора на циркуляр, без да разбирате видовете и параметрите? В най-добрия случай ще получите скъп модел за професионална употреба и от време на време ще работите с него. И в резултат на това ще получите значително надплащане за ненужни дизайнерски функции и допълнителни функции. По-лошо е, ако избраният от вас инструмент ще се използва много по-интензивно, отколкото може да издържи.

Един ден трионът ще се счупи, докато работите върху твърде твърда дървесина, или от продължителна употреба, или прекалено силно натискане. Защо? Тъй като предварително не бяха взети предвид всички условия на предстоящата работа и съответно моделът беше избран неправилно. Не искате да изпадате в тази ситуация, нали? Тогава е по-добре първо да прочетете статията и едва след това да направите избор. Нека започнем с това какъв вид са триони.

Видове циркулярни триони

Инструментът е класифициран според няколко параметъра. В зависимост от дълбочината на рязане, циркулярните триони се разделят на:

  • малък, с дълбочина на рязане от 40 до 46 мм;
  • среден, с дълбочина на рязане от 50 до 55 мм;
  • големи, с дълбочина на рязане от 65 до 70 мм;
  • професионален, с дълбочина на рязане от 65 до 140 мм.

Има три вида триони, в зависимост от конструктивните характеристики.

Стационарни – те са големи и изискват специално място или дори стая за монтаж. Препоръчва се за големи обеми работа, например в мебелната индустрия, където трябва да виждате няколко партиди дъски всеки ден.

Работен плот – имат малки размери и са лесни за транспортиране. Поради това обаче тяхното представяне е много по-ниско от това на стационарните. Подходящ за по-малки обеми работа, например за изграждане на къща или баня.

Ръчно – използва се, ако трябва да изрежете малко количество части от меки материали: някои видове дърво, пластмаса и др. Полезно придобиване за периодични ремонтни дейности, така че ниската производителност и ниската мощност няма да станат недостатъци по този въпрос.

Въз основа на обхвата на приложение трионите имат следната класификация.

Професионални – използвани във фабрики и работилници – където всеки ден трябва да виждате голям брой детайли с различна твърдост и размери. Те не се нуждаят от периодична почивка и могат да работят цялата смяна без прекъсване.

Домакинство – както подсказва името, са подходящи за частна употреба, например при ремонт на дома.

Основната разлика между трионите е животът на двигателя и производителността. За професионалните модели тези показатели са в пъти по-високи.

Едно от най-важните разделения е според вида на извършената работа.

Метален циркуляр

Всъщност този тип инструмент е най-универсален, тъй като е подходящ за работа с почти всякакви материали: ламарина, профил, тръби, както и дърво, пластмаса, шперплат и др. Режещият диск на такъв инструмент не е абразивни, като другите триони, но изработени от специална високоякостна инструментална стомана.

Потопен циркуляр

Не можете без такъв инструмент, ако трябва да направите жлеб в повърхността на част, например, да изрежете дупка в дървен панел за инсталиране на мивка. Започването на рязане навсякъде по детайла, а не само по ръба, е основното предимство на потопяемия трион. Освен това се използва широко при работа с многослойни материали и ламинати.

Акумулаторен циркуляр

Както подсказва името, той не работи от стационарно захранване, както предишните модели, а от собствен източник на енергия. Ето защо тези триони се използват широко на труднодостъпни места, например при ремонт на покрив на големи височини. Средно времето за работа на безжичния трион е 30 до 50 минути, след което батерията трябва да се зареди. И този процес вече е по-дълъг – около 4 часа.

Основни технически характеристики

Така стигнахме до дъното – до избора на циркуляр.

Мощност

Дебелината и плътността на изрязаните части зависи от това. Изборът на трион за мощност трябва да бъде много внимателен. Не забравяйте обаче и за другата страна: закупуването на трион, който е твърде мощен за единични операции, ви заплашва с допълнителни загуби на пари, както и работата на инструмента е практически загубена, тъй като няма да използвате цялата му мощ. За редки домакински задължения трябва да изберете циркулярен трион с мощност около 1000 – 1200 вата.

Скорост на въртене на диска

Той е свързан със скоростта на рязане на заготовките и възможността за работа с различни материали. Колкото повече обороти може да направи трионът, толкова по-лесно ще се справи с плътни материали, като дърво. Освен това трионът с висока скорост на острието е по-малко вероятно да се задръсти в детайла.

Трябва да се отбележи, че някои циркуляри с малка мощност могат да имат голям брой обороти, например Bosch PKS 16 Multi 0.603.3B3.020. С 400 вата мощност, този модел има скорост на диска от 6500 об / мин. Така че голям брой обороти няма да са пречка при избора.

Дълбочина на рязане

Тази характеристика директно зависи от диаметъра на работния диск. Съответно и двата фактора се избират въз основа на дебелината на детайла, който ще режете. За по-голяма яснота: в ежедневието моделите с дълбочина на рязане 40 – 45 мм са напълно достатъчни. Използвайки ги, можете лесно да овладеете детайли от шперплат, ПДЧ, ДВП и др. За да работите с плоскости и други части с дебелина 50 – 55 мм, ще ви е необходим трион, който е по-мощен и с по-голяма дълбочина на рязане. Най-често такива модели се избират от летни жители за ремонт и строителство извън града.

Работа под ъгъл

Повечето модели циркулярни триони могат да режат части не само по права линия, но и под ъгъл от 45 °. В момента обаче вече се произвеждат модели, които могат да режат под ъгъл до 60 °. Обърнете внимание и на максималната дълбочина на рязане под ъгъл от 90 °. Тази характеристика показва колко дълбоко режещото острие може да влезе в материала на детайла, когато трионът се движи перпендикулярно на повърхността на детайла. Ако трябва да работите предимно с тънки продукти – с дебелина до 40 мм, тогава трябва да изберете модел на циркулярен трион със същата дълбочина на рязане под ъгъл от 90 ° – 40 мм.

Допълнителни функции

Днес производителите оборудват своите модели с допълнителен набор от функции. Проверете ги и решете кои са важни за вас и кои не си струва да плащате допълнителни пари.

Събиране на дървени стърготини – при проектирането на такива триони е предвидена специална разклонителна тръба, към която можете да свържете прахосмукачка или прахоуловител. Тогава цялата мръсотия и дървени стърготини, които се образуват по време на работа, веднага попадат в контейнера за боклук и не влизат в стаята.

Лазерният знак е ясно изчислена траектория, по която трябва да се реже част. Това е полезна функция, тъй като прецизността и точността на рязането се подобряват значително.

Материалът на корпуса най-често е високоякостна пластмаса, която се използва при производството на инструменти. Има обаче професионални модели с метален корпус. Разбира се, здравината му е по-висока от тази на пластмасата, но трионите тежат с порядък повече, което влияе върху интензивността на тяхната работа.

Блокиране при случайно стартиране – предпазва оператора от нараняване при случайно стартиране на инструмента.

Функция плавен старт – осигурява рязане на детайла без рязко нарязване на триона в материала на детайла. В допълнение, плавният старт значително увеличава живота на двигателя.

Популярни модели и производители

На нашия уебсайт са представени над 200 модела различни циркулярни триони и повече от 20 производители. Помислете за моделите на циркулярни триони, които са особено

Циркулярният трион Sturm CS50200 е модел от известен производител, спечелил доверието на купувачите не само в Русия, но и в много европейски страни. Този трион с мощност 2000 W с острие с диаметър 200 мм е отлично решение за рязане на дебели детайли (до 200 мм), изработени от дърво и метал. Скоростта на празен ход на диска е 6000 оборота в минута, което в комбинация с тази мощност на електродвигателя гарантира кокетна и безпроблемна работа дори при гъсто дърво. Заслужаваща покупка за постоянна дърводелска работа в селска къща или в

Ако планирате да закупите циркулярен трион за професионална употреба, тогава ви съветваме да разгледате отблизо триона Makita 5704 RK. Въпреки ниската мощност – 1200 W, той е в състояние да реже детайли с дебелина до 190 мм, а под ъгъл от 90 ° – до 66 мм, което е много добър

По този начин, закупувайки циркуляр в нашия онлайн магазин, вие получавате богат избор сред моделите, които се предлагат на достъпни цени; възможността да поръчате необходимите аксесоари, като електронни транспортири, очила и ръкавици, и да получите професионален съвет от нашия специалист. Той ще ви помогне да изберете циркуляр индивидуално според вашите изисквания и условия на работа.