Как да изберем паста за зъби

как да изберем паста за зъби

Как да изберем паста за зъби?

Пастата за зъби е основна част от всяка баня. В много домакинства се срещат няколко различни продукта, тъй като различните пасти за зъби са подходящи за всеки. Пастите за зъби се предлагат в няколко различни вкуса и се различават по своето предназначение, тъй като са насочени към различни стоматологични проблеми. За децата се предлагат специални детски пасти за зъби, които могат да се използват още от първото зъбче. Как да изберем паста за зъби

Въпреки това не всички налични пасти са идеални – много от тях съдържат консерванти, азобагрила, подсладители и други вредни вещества. Тези вещества са вредни за възрастните, но са много по-неподходящи в детските пасти за зъби, особено като се има предвид, че децата обичат да опитват пастата.

Продуктите за дентална грижа са представени от множество продукти. Така че, когато избирате, не зависите само от пастите за зъби, които обаче са най-разпространените и най-добрите на разположение.Паста за зъби

Паста за зъби

Най-популярните и най-лесно достъпни продукти. Недостатъкът на пастите за зъби е самият състав, тъй като не всички пасти за зъби са идеални по отношение на състава. Освен това те може да не са подходящи за някои хора от екологична гледна точка, тъй като пластмасовата опаковка остава след използването на пастата за зъби.

Гел за зъби

Гелът за зъби е подобен на пастата за зъби в много отношения, но приложението е същото. Можете да ги купите в аптеките и често се препоръчват директно от лекар. Те често са предназначени за решаване на конкретен проблем. Недостатъкът на гела е по-високата покупна цена, а дори и в този случай ще трябва да се справите с пластмасовата опаковка.

Зъболекарски продукти

Предимството на праховете за зъби е по-естественият им състав. Праховете не съдържат овлажнители, консерванти или свързващи вещества. Вместо това се използват билки, варовик и етерични масла.

Можете да закупите тези продукти под формата на прах и таблетки. Като цяло таблетките са по-лесни за употреба и са особено подходящи за пътници. Таблетките не съдържат вода и са подходящи за деца. За нанасяне отново се използва четка за зъби.

Употреба на паста за зъби

Пастите за зъби се разделят според различните проблеми. Съществуват пасти за зъби, подходящи за чувствителни зъби, или такива, които помагат в борбата с пародонтита.

Пародонтит

Това е възпалително заболяване на суспензорните връзки. Те се причиняват от бактерии, които се натрупват в устата. Пародонтитът не трябва да се подценява, защото нелекуван може да доведе до загуба на зъби. За това заболяване са виновни неправилните стоматологични грижи.

Пародонтитът се проявява в началния етап с кървене на венците, накрая се оголват шийките, последвано от клатене на зъбите и накрая се стига до загуба на зъби. Други проблеми като чувствителни зъби, зачервени венци и неприятна миризма също са често срещани при това заболяване.

Чувствителни зъби

Чувствителните зъби се разпознават по болката при консумация на горещи или студени храни и напитки. Използването на правилната паста за зъби ще помогне за облекчаване на симптомите, но няма да ви избави напълно от проблема. Ако имате проблем с чувствителни зъби, трябва да се консултирате с Вашия лекар.

Терапевтични пасти

Специалните пасти се предлагат в много форми. Те могат да бъдат закупени за много различни проблеми. Те ще ви помогнат да предпазите зъбите си от кариес, но не се препоръчва да ги използвате ежедневно. Предлагат се билкови пасти за зъби, които ще ви допаднат с естествените си съставки.Паста за зъби

Не всеки обича ментол, за него са предназначени пастите за зъби без ментол. Можете да закупите и пасти без пенообразуващи вещества или флуорид. И само в аптеките се предлагат антибактериални пасти, които се използват след различни процедури. Дори тези пасти обаче не са предназначени за продължителна употреба.

Детска паста за зъби

Детските пасти за зъби имат различен състав от продуктите, предназначени за възрастни. В този случай производителите са се фокусирали предимно върху вкуса. Затова пастите често съдържат различни подсладители, които обаче са неподходящи за деца. Децата обикновено поглъщат пастата, затова тя трябва да се прилага в малки количества.

Освен подсладители, пастите могат да съдържат и други вещества, които са неподходящи за деца. Тази група включва оцветителя титанов диоксид, подсладителите захарин и ксилитол.

Метилпарабенът е вещество, което може да предизвика различни алергии, а пенителите като кокамидопропил или бетаин също не са подходящи. Пазете се от химикали, които съдържат съкращенията PEG и PPG. Детските пасти за зъби се разделят според възрастта. В зависимост от това количеството флуорид, което съдържа пастата за зъби, е различно.

За най-малките деца е препоръчително да се използва паста за зъби без флуорид, но ако пастата за зъби съдържа флуорид, количеството му не трябва да надвишава 400 ppm. По-големите деца на възраст 4-6 години трябва да използват паста, съдържаща 400-600 ppm флуорид. Децата на 7 и повече години могат да приемат 600-1450 ppm флуорид в пастата си за зъби.

Съставки на паста за зъби

Пастите съдържат различни съставки, като основните включват:

Флуорид – допринася за намаляване на кариесите. Те правят емайла по-устойчив, предпазват го от въздействието на киселините и намаляват декалцификацията. Те имат антибактериално действие и увеличават снабдяването с минерали.

Според съдържанието на флуорид те могат да бъдат разделени на:

Терапевтични – съдържат по-големи количества флуорид в диапазона 1 800 – 2 500 ppm. Те се използват главно за бързо избелване на емайла.

Нормален – подходящ за ежедневна употреба, съдържанието на флуорид е около 1 500 ppm.

Абразиви – намират се под обозначението REA или също RDA, като количеството, което пастите за зъби съдържат, е между 0 и 200. Пастите за зъби с добро качество имат абразивно ниво до 70, а пастите с по-високо ниво могат да предизвикат по-голяма чувствителност.

Стойност на рН – изразява киселинност или алкалност. Оптималното рН в устата трябва да е около 6,2. Ниската стойност на рН причинява киселинност в устата и влияе върху декалцификацията на емайла.

Пенообразуващи агенти – са сред веществата, които са нежелателни в пастата за зъби. Те се наричат съкратено SLS. Пенообразуващите вещества имат обезмасляващ ефект и освен в пастите за зъби се съдържат в различни течности за миене на съдове или душ гелове. Затова в името на собственото си здраве избирайте паста за зъби с възможно най-малко SLS.

Избор на паста за зъби по марка

Сред качествените пасти за зъби са продуктите на Elmex. Те са представени в много форми. Билковите пасти за зъби включват Herbadent, като тази марка не съдържа пенообразуващи вещества. Предлагат се и пасти за зъби с марка Meridol. Пастата за зъби Sensodyne ще ви помогне при чувствителни зъби.Избелзваща паста за зъби

Сред най-качествените детски пасти за зъби е Weleda, която не съдържа вредни вещества или флуорид и може да се използва от най-малките деца. Други качествени пасти за зъби са Odol, Elmex и Zendium.

Цена на паста за зъби

Пастата за зъби не трябва да се избира въз основа на покупната цена; по-високата цена не е гаранция за качество в този случай. Най-важен е съставът на пастата за зъби. Цената на пастата за зъби не е много висока, можете да си купите обикновена паста за зъби от 3 – 5 лева. По-скъпите от тях струват 10-15 лева. Въпреки това можете да си купите паста за зъби за повече от 50 лева.

Въпроси и отговори

Как да изберем подходящата четка за зъби?

Дали пастите за зъби, геловете или таблетките са по-подходящи за вас, зависи до голяма степен от конкретните ви проблеми и начина ви на живот. Проблемите с венците или чувствителните зъби ще бъдат решени предимно с пасти за зъби или гелове, които ще изберете според собствените си изисквания.

Ако не страдате от никакви проблеми или пътувате, пудрата за зъби може да ви е по-подходяща. Те често имат опаковки за многократно пълнене и по този начин са по-екологични.

Каква паста за зъби да използвате при пушене?

Тютюнопушенето причинява пожълтяване на зъбите, а избелващите пасти за зъби могат да ви избавят от тези проблеми. Въпреки това можете да закупите специални пасти за зъби, предназначени специално за пушачи, които имат специфична формула. В повечето случаи обаче пастата ще премахне само малка част от петната и дори пожълтелите зъби няма да станат напълно бели с тези продукти.

Кои марки са незадоволителни?

Пастите за зъби се тестват доста често, като по отношение на тестовете винаги има няколко продукта с лошо качество. Сред тези продукти е детската паста за зъби „Смърфовете“, която съдържа голямо количество оцветители и подсладители.

В пастата за зъби Aquafresh Whitening също има по-голямо количество изкуствени оцветители, а пастата за зъби Odol Herbal е подобна. Обърнете внимание на някои продукти на Colgate, Signal, Vademeccum, Lacalut или Odol.

Заключение

Изборът на подходяща паста за зъби не е съвсем лесен, но дори и перфектната паста за зъби няма да реши всичките ви проблеми, ако не се използва правилно.

Едно от известните правила гласи, че зъбите трябва да се мият сутрин за красота и вечер за здраве. При правилно четкане на зъбите самата четка за зъби върши голяма част от работата, но трябва да обърнете внимание и на техниката на четкане.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *