Поялници за запояване и спояване на всякакви материали

Поялници за запояване и спояване на всякакви материали при различни температури

Поялници – електрически, индукционни, за топъл силикон, газови поялници, машини за лепене на полиетилен, машини за лепене на полипропилен и др. Още от името си поялник се разбира приложението на този широко разпространен вид машини, това е уред за стопяване на припой, за да се свържат детайли и елементи чрез спояване. Това определение е доста обобщено като се има в предвид голямото разнообразие и приложения на поялниците.

Електрически поялници

Електрически поялници – заемат водещо място, при тях принципа на работа е с подходящо избран припой – метал или сплав, чрез загряване с поялника да се получи спойка. При това след изстиването между металните части се създава здрава електрическа и механична връзка. Самите метални части не се стопяват, а в граничния слой се създава един много тънък слой от припоя. Важно при спояването е вида и формата на накрайника на поялника. Избора на формата и размерите на накрайника зависят основно от мястото и вида на спойката. Има поялници с остър, плосък, прав, закривен на 450 връх. Най- широко приложение имат поялниците с остър връх. За изпълнението на качествени спойки е необходимо накрайникът да бъде добре почистен и без корозия.

Поялниците имат много широк диапазон на възможности за регулиране. В най-разпространения случай поялниците са без регулиране и се характеризират основно по мощността на нагревателя която варира 40-80W. Малки, леки машини с които се работи с лекота и голяма прецизност.

По-мощните поялници се използват за спояване на по-големи по размери и маса детайли.

Индукционни или индуктивни поялници

Широко приложение за любителски цели са електрическите индукционни или индуктивни поялници при които накрайника на поялника се загрява за много кратко време и е готов за употреба.

Газов поялник

Газови поялници – те използват пропан-бутан за подгряване на накрайника за спояване. При това е невъзможно да се постигне точно регулиране на температурата, приложението им е по-ограничено на места лишени от електричество.

Поялник за топъл силикон

Друг вид поялник е поялника да топъл силикон. Принципа на работа е сходен както при останалите, но при този вид спояване припоя е силикон които се загрява за да придобие мека почти втечнена форма и след изстиването му се получава спойката.

Машини за лепене на полипропилен

Към категория поялници можем да зачислим и машини с доста по-различен принцип на работа и приложение. Това са машини които използват висока температура за нагряване на определен вид материал – полипропилен, полиетилен и т.н. при силно загрети основи, придружено с натиск, след изстиване се получава свръзката. С този принцип на работа са поялниците за полипропилен или поялниците за ПВЦ тръби, машините за лепене на полиетилен или лепачки за пликове и т.н.

Поялници на ниски цени

В нашият онлайн магазин можете да намерите в категория  голямо разнообразие от поялници на сравнимо ниски цени и марки с доказано качество Raider, RTR, Einhell, Bosch, Metabo и др.