Сейфове и трезори – загадките около тях

Историята на появата на сейфове

Първите сейфове в техния съвременен смисъл се появяват във Великобритания през 19 век – първо те са сандъци, а след това кутии, оборудвани с надеждни ключалки, които се заключват с ключ. Заедно с повишаването на уменията на крадците се подобряват системите за защита и се появяват различни видове огнеупорни шкафове, устойчиви на всякакви разрушителни влияния. Всички съвременни сейфове имат подобен дизайн – метална кутия с многослойни стени, между които се излива бетонов разтвор. И изпълняват една функция – съхраняват документи, пари, ценности.

Но те се класифицират според различни критерии: по вида на защитата, вида на защитените предмети, вида на ключалката, мястото на използване, начина на инсталиране и други.

Съгласете се, не само милионерите, но и всички, които тревожно държат спестяванията си в банката, у дома или в офиса, мечтаят за неуязвим трезор. И тук е уместно да си припомним най-просторния и надежден сейф в света – сейфа на Scrooge McDuck. Героят на известната карикатура знаеше стойността на парите и притежаваше неизмеримо богатство, така че сейфът му беше с размерите на небостъргач и издържаше абсолютно на всички опити за взлом. Има на кого да се погледне!

  1. Основните видове сейфове

2.1. Устойчив на взлом

основната им функция е да предотвратяват неоторизиран достъп до съдържанието на сейфа. Нивото на надеждност се определя в резултат на тестове и в Русия се измерва в единици съпротива срещу взлом Ес. Колкото повече ЕС, толкова по-висок е класът на защита на сейфа. Съгласно GOST R 50862-2012 се разграничават 11 класа безопасна взломоустойчивост. Колкото по-висок е класът, толкова по-надеждна е защитата.

Сейфовете от 0 до 2 клас са с най-ниска степен на защита и се използват като място за съхранение на документи в помещения с охрана или видеонаблюдение. Сейфовете от 3-ти клас най-често се избират за дома, 4-ти – за търговски организации с цел съхраняване на пари, 5-и – за съхранение на бижута. Сейфовете с клас 6 и по-високи се изработват изключително по поръчка.

Как се постига съпротивлението срещу проникване?

Стените са направени от стоманени листове с дебелина 1 – 3 мм. Някои производители от САЩ правят кутии от стомана с дебелина 200 (!) Mm.

Между стените се излива бетон с високи стойности на якост. За да се намали теглото му, той се подсилва с валцуван метал или се добавят мрамор или гранитни стърготини, което прави кутията по-лека, без да губи здравина. Съвременните композитни материали правят сейфа едновременно траен и по-малко тежък.

Бравата осигурява необходимото ниво на защита по много начини. Има сейфове с ключалка (лост), кодирана или електронна брава: биометрични, инфрачервени, безконтактни, магнитни и др. В шкафове с висок клас на защита се използват наведнъж два вида брави, единият от които задължително е лост.

2.2. Огнеупорен

Предпазвайте съдържанието от огън, но не е проектирано да бъде защитено от проникване. Тъй като всеки материал има различна температура на запалване, пожароустойчивите сейфове са разделени в 3 класа, всеки от които е ефективен за защита на специфични стойности. Сейфовете от клас B се използват за защита на хартията и не позволяват температурата вътре в кутията да се повиши над 170 ° C, при което документите започват да се възпламеняват.

Сейфовете от клас D поддържат дисковите и филмови носители непокътнати, а температурата вътре не трябва да надвишава 70 ° C.

Най-огнеустойчивият тип сейфове от клас DIS гарантира непокътнатостта на магнетизираните носители с максимална температура от 50 ° C вътре. Посочената температурна граница може да се поддържа за кратко време. Можете да видите числата в маркировката – 30, 60, 90 или 120. Това е времето в минути, през което вътре се поддържат безопасни условия. Сейфовете, изработени по поръчка, издържат на излагане на огън до 4 часа.

Как се постига огнеустойчивост?

Между стоманени стени с дебелина от 1 до 1,5 мм се излива пенобетон – лек материал с ниска топлопроводимост. В случай на пожар такъв сейф може лесно да бъде изваден от стаята. Въпреки това, поради порьозността на пенобетона, кутията е доста лесна за напукване. Следователно производителите комбинираха предимствата на описаните видове и създадоха трети, специален тип сейфове.

2.3. Огнеупорен

Те предпазват от взлом и в същото време са устойчиви на пожар. Как се постига това? Дебелината на всяка стена на шкафа може да бъде 6 мм. В много случаи стените и вратите са от сандвич структура, изработена от високоякостна стомана и огнеустойчив бетон. Сейфовете трябва да бъдат оборудвани с две ключалки, например с комбинирана ключалка и ключ.

  1. Специални сейфове и тяхната класификация

Шкафовете за съхранение на ценности се избират не само поради тяхната устойчивост на взлом и пожар, но и по предназначение, както и метода на монтаж и дори наличието на специални функции. За да разберете разнообразието от видове сейфове и в същото време да изберете подходящия тип за вашата ситуация, нашата маса ще ви помогне.

  1. Популярни производители

Голям дял от руския пазар заемат продукти на чуждестранни марки: AIKO (Тайланд, Германия), Format (Германия) – взломоустойчиви или огнеупорни сейфове, Topaz (Южна Корея) – огнеупорни сейфове с клас на защита 60B, LuCell (Корея) – елитни сейфове, противопожарни и противопожарни и др.

Нека се съсредоточим върху местния производител по-подробно. Един от лидерите в производството на всички видове сейфове е руската компания PROMET – единствената от всички местни фирми, която произвежда серия от огнеустойчиви сейфове. Продуктите от нейната марка Valberg са представени на нашия уебсайт. Сейфовете са изработени от висококачествена стомана с минимална дебелина 3 мм, оборудвани с надеждни ключалки на германската марка Kaba Mauer и електронни брави от собствено производство. Гаранцията за сейфове е 5 години, а за брави – от 1 до 5 години.

Асортиментът включва както евтини модели от порядъка на 2 – 3 хиляди рубли за домашно и офисно използване, така и скъпи модели с повишен клас на защита, в които можете да съхранявате големи суми пари и бижута.

Всеки сам решава как и къде да съхранява пари, ценности, важни документи. За съжаление никой не е в безопасност от неприятности и след като сте спестили време от закупуването на сейф, можете да съжалявате през целия си живот. Препоръчваме да изберете надеждно хранилище за вашите ценности от широката гама от нашия уебсайт. Бъдете спокойни за вашия имот!