Ъглошлайфи и шлайф машини – какво е това

Шлайф машини на цени за шампиони

Шлайф машини – ъглошлайфи, виброшлайфи, лентови шлайфове, шлифовалки, делташлайфи, ексцентършлайфи, полирмашини

Към категорията шлайф машини се начисляват доста голяма част от машините за домашния и професионален майстор. Машините които спадат към нея са: ъглошлайфи, виброшлайфи, лентови шлайфове, шлифовалки, делташлайфи, ексцентършлайфи, полирмашини.

Сред най-широко използваните ръчни машини са ъглошлайфите или разговорно флекс. Предназначението им е най-вече за рязане и шлайфане на различни видове материали. Моторът на машината задвижва въртяща се глава и към нея се прикрепват консумативи. Консумативите с които работи ъглошлайфа са различни по предназначение дискове за рязане на метал, керамика, камък, шлайф диск за шлайфане, различни видове абразиви за дърво, пластмаса, стомана, стъкло, стоманени четки за премахвне на ръжда, полиращи и пастиращи дискове, кечета и т.н.

Малки и големи ъглошлайфи

Разделението на ъглошлайфи маже да бъде условно на малки и големи шлайф машини в зависимост от техническите характеристики, размера на работещия диск и габаритите на машината. Малките ъглошлайфи са с мощност на електродвигателя от 500 – 1000Wи размер на режещия или шлайфащ диск 115мм – 125мм, и редки случаи 150мм, теглото олекотено за удобство при работа и с една ръка 1.5 – 3.0кг и голяма честота на въртене. При работа изискваща постоянни обороти избора на подходяща шлайф машина е с постоянно електронно управление, машини, с които се обработват различни материали, поради което е необходимо плавното регулиране на честотата на въртене имат вграден регулатор на оборотите и ръчна настройка.

Клас големи ъглошлайфи се характеризират с голяма мощност 1000 – 2500W, eлектродвигателите като цяло са оптимизирани с цел повишаване на отдаваната мощност и повишаване на дълготрайността им, работещият диск е с размери 180-230мм. Предназначени са за дейности, при които е характерно високото до екстремно натоварване на машината. Освен мощни електродвигатели в тези машини са вградени и редица технологични и конструктивни решения, благодарение на които е значително повишена тяхната издръжливост на продължителна работа, повишават безопасността и намаляват натоварването на работещия.

Акумулаторни и пневматични ъглошлайфи

Освен електрически, ъглошлайфите могат да бъдат акумулаторни и пневматични. Акумулаторните флексове намират приложение при условия на работа където отсъства електрическа мрежа или липсата на кабели улеснява работата на майстора, пневматичните са характерни за работна среда в която има осигурена система за подаване на сгъстен въздух.

Безопастност при работа с шлифовалки и други шлайф машини

Без да разграничаваме вида и начина на задвижване, водещо при работата с машините от категория ъглошлайфи трябва да бъде безопасността. Употребата им трябва да бъде съобразена в зависимост техническите характеристики на машините и окомплектовка зададена от производителя.

Можете да разгледате в категорията “Ъглошлайфи“ – предлаганите от нас модели на различни марки – Raider, RTR, Einhell, Bosch, Skil, Metabo и т.н.