12 интересни факта за гайковерт и гайковерти

Неща които не знаете за мощните гайковерти

Първите гайковерти се появяват през 15 век?

Тъй като оръжията и военните тактики непрекъснато се усъвършенстваха, беше необходимо непрекъснато да се укрепва бронята, да се измислят такива доспехи, в които да бъде възможно свободното придвижване и успешно отблъскване на вражеските атаки. Баз гайковерти нищо не става. Така е създадена миланската броня, основното предимство на която може да се счита за високата подвижност на всички части – кираса, пола от плоча, пръжки и раменни подложки. Последните бяха прикрепени към кирасата с помощта на гайки. Те служеха като вид панти, така че ръцете, затворени в гривни, да могат да се обръщат надясно и наляво (което не беше случаят преди) и дори да се издигат нагоре.

Отнема само 90 секунди за производството на отделните работни елементи на гайковерти?

За освобождаване на ротора, който е част от двигателя, се използва специализирана машина. Фрезата се движи наляво и надясно, като обръща заготовката към завършената част. Този процес отнема само 1,5 минути.

В гайковерти ли са гайките в новата версия на Кубчето на Рубик – пъзелът Revonmaze?

Обектът е цилиндър с 2 гайки по краищата, въртящи се, които можете да приведете в движение проекциите, скрити вътре в тялото. Те трябва да преминат през труден невидим лабиринт, при преодоляването на който ос с уникален код напуска цилиндъра. След като даде тези номера на разработчиците, човек става участник в турнира за пъзели Revonmaze, който има награден фонд от £ 5000.

Можете ли да създадете автоматичен винт за лед от ръчен винт за лед с гайковерт?

През 2009 г. шведската компания Mora пусна специалните адаптери Nova System, предназначени за закрепване на ударни гайковертикъм ръчни винтове за лед. Производството на „чудо адаптери“ е било насочено към руските купувачи. И така, сега всеки риболовец може сам да сглоби инструмент за пробиване на отвори: трябва ви само винт, гаечни гайковерти и адаптер. Единственото изискване на производителя е гайковертът да има висок въртящ момент (най-малко 100 Nm), за да може двигателят да издържа на голямо натоварване. Преди да създадете свой „собствен винт за лед“, трябва да се консултирате с продавача – дали гаранцията за закупения инструмент ще бъде удължена във вашия случай.

Има ли гайка от чисто злато?

Той е хвърлен през 1973 г. при производството на златна сабя, която трябваше да бъде награда за спортист, участвал в турнир по фехтовка. Шампионатът се проведе в Брюксел, немски, полски и италиански спортисти се бориха за титлата на победителя.

гаечен гайковерт с ръчен удар често се нарича „месомелачка“?

Работният механизъм в такъв инструмент трябва да се активира ръчно. Това е подобно на принципа на работа на месомелачка: в нея режещите елементи започват да се въртят само ако започнете да въртите дръжката. Поради сходството на действията, гайковертът има такова име.

гайки ли се използват като стръв при риболов?

Те са необходими за улов на аспи – голяма риба от семейство шарани. Храни се изгайковертително с малки риби, тъй като има беззъба уста. Ако ядката е полирана до блясък, тя външно силно ще наподобява лъскавите люспи на рибите. Опитните риболовци използват това, за да привлекат аспи.

Гайковертът беше част от изобретения микромобил през 1955 г.?

Съветският учен Нурбей Гулия проектира самоходна мини-кола от детски картинг. Колелата му са били задвижвани от ръчен пневматичен гайковерт, задвижван от цилиндър с въглероден диоксид (пожарогасител). Беше възможно да се кара такава кола само на 1-2 километра. По-късно разработките на Gulia в областта на създаването на алтернативни източници на енергия на бензин и електричество са в основата на доктрината за съхранение на енергия.

Цяла глава в литературно произведение е посветена на гайките?

В романа „Пътен пикник“, написан от братя Стругацки, са необходими гайки за идентифициране на аномални области. Героите на книгата, сталкерите, хвърляйки ги пред себе си, откриват по този начин зона на повишена гравитация.

Има ли бебешки гайковерти?

Много често детето се стреми да повтори всички действия на възрастни – разиграва сцени от живота с играчки, опитва се да поправи нещо „като възрастен”. Известната фирма BOSCH произвежда детски модели ударни гайковерти, чийто външен вид е идентичен с професионалните инструменти. Патронникът се върти с две сменяеми батерии. За да се елиминира рискът от нараняване, което детето може да си причини, само ABS пластмаса се използва при производството на играчки. Освен това всички части имат заоблена повърхност – така че гаечният гайковерт няма да повреди мебелите или да повреди реални тела.

Има ли скулптури, направени изцяло от гайки?

Мануел Марти Морено използва гайки като основен материал в своите скулптури. По време на работата детайлите се рисуват, полират или, напротив, изкуствено се „състаряват“ – в зависимост от това каква идея авторът се стреми да реализира. Основи