Брадвата – инструмент за сечене и цепене

Брадвата – инструмент за сечене и цепене

Брадвата е инструмент за сечене, използван от човека още в древността. Той е известен на всеки човек на планетата. Лесната му употреба го направи незаменим при къмпингуване, походи и отдих на открито. По време на своето съществуване той се е трансформирал и сега можем да наблюдаваме широка гама от модели с различни остриета и дръжки. Всеки вид има свое предназначение, форма и размер. Той се среща във всички култури по света и се използва не само като работен инструмент, но и като оръжие с остриета.

Цел и употреба

Няма човек на планетата, който да не знае какво е обикновена брадва. Първите продукти, които човечеството е изобретило, са били много неудобни, но по онова време не е имало как да се мине без такъв инструмент. С него те са строили къщи, ловували са животни и са събирали клони за палене на огън. Древните брадви често се чупели и трябвало да се изработват нови. Хората първо се научават да шлифоват острието, а няколко хиляди години по-късно се появяват медните накрайници. Прототипът на съвременния инструмент се появява едва след откриването на желязото, а брадвите започват да се използват по-широко. Някога се е наричал секач, а за дръжка е служил боздуган. Постепенно функционалността на продуктите се разширява, а най-тежките версии се превръщат в мощно оръжие. Те бяха евтини, имаха висока режеща сила, която напълно отговаряше на всички изисквания на бунтовниците и воините. Олекотените модели се използват за домакински дейности.

Теглото му не трябва да е по-малко от 900 грама, ако се планира брадвата да се използва по предназначение. Малките леки модели са подходящи само за точене на колчета, но не и за рязане на дърва за огрев. Средното тегло, удобно за средностатистически човек, е 900-1700 грама. Тази тежест е удобна за работа, лесна за носене, удобна в ръката. Инструменти с такова тегло се използват в строителството и дървообработването. Ако искате да сечете дърва или нещо друго, трябва да изберете по-тежка брадва. Теглото на такъв модел е до 2,5 кг.

Острието на брадвата

Формата на острието зависи от мястото, откъдето произхожда. Културното наследство на страната, в която е използван инструментът, е оставило отпечатък върху формата на тази метална част. Най-стандартната версия е дърводелската брадва. Такава брадва е изработена по ГОСТ, лесна е за употреба и се произвежда още от съветската епоха. Използва се за дървообработване, строителство и много други приложения. Формата му е универсална, позволява да се обработват трупи, дъски и всякакви други дървени детайли. Но тя не е подходяща за къмпинг условия. Дърводелската брадва не може да се използва за рязане на стволове или дори клони, особено когато дървесината е от гъсти видове. Тази задача е успешно решена от така нареченото финландско острие. Благодарение на закръглената форма и прореза в долната част дългата брадва не само сече дърва за огрев, но и сече. А специфичното заточване ви позволява да го използвате по възможно най-функционалния начин.

Брадвата от тайгата е идеална за гъста дървесина. Острието се различава от предишната версия по това, че ъгълът на дръжката е по-остър. Това му позволява да проникне по-добре в дървото. Олекотен модел със същото предназначение се нарича „Еленът“. Различава се само по теглото си от 1 кг в сравнение с това на тайгата от 1,5 кг. Социална реклама

Компоненти на брадвата

Нека разгледаме по-подробно какво представлява инструментът. Всъщност брадвата има три компонента: острие, дръжка и острие за заключване. Правилното наименование на дръжката е глава на брадва. Частта, наречена приклад (клин), свързва острието и острието на брадвата. Дължината на дръжката определя силата на удара на брадвата. Характеристиката на металната част на брадвата влияе върху нейната цялост по време на работа. Структурата на продукта е останала същата като през каменната ера. Променени са само структурата на частите, схемата на закрепване и материалите, използвани за производство. Все още се различават други елементи, като пръст, брада и борд, които не присъстват във всички модели.

Метална глава

Металната част на брадвата се нарича острие. Видове съвети:

– Тесен. За работа с тънки материали, включително дървени предмети.

– Среда. Стандартни части, използвани често.

– Широк. За инструментите, които се използват за кастрене на скеле.

Качеството на стоманата определя колко дълго ще издържи инструментът на своя собственик. Този параметър влияе върху остротата, дълготрайната липса на повреди и напукване. От какъв вид стомана са изработени брадвите?

– Остриетата за дърводелски работи се изработват чрез щамповане. Използва се нисковъглеродна стомана.

– Инструментите за дървосекачи са ковани (стомана U7 и 60G). Плътността им позволява да се режат и най-устойчивите стволове, а остриетата се заточват лесно. В древността от този метал са се изработвали брадви и бойни мечове.

Меката стомана изобщо не се използва за производство, тъй като бързо се затъпява. Закалената стомана ще се разпадне, така че също не е добър избор.

Брадвата и дръжката

Дръжката трябва да може да издържа на удари и вибрации след това, тази част е подвижна и следователно трябва да бъде заменена, ако се счупи. Най-добрият материал, който може да се използва за дръжка на брадва, е бреза. Това е лек и стабилен дървен материал, който е идеално подходящ за рязане. Неуспешен вариант са брадвите от бор. При избора си трябва да се ръководите от удобството на работата си. През студения сезон дръжката трябва да бъде обвита с материал, така че тази част да не се хлъзга. Оптималната му дължина е 50-70 см. За тежка работа се използва дълга брадва. В съвременните модели има различни материали за дръжката.

Класификация по материал на дръжката на брадвата

Метал

Един изцяло метален продукт изглежда впечатляващо отвън. Особено ако се вдигне голямо острие на брадва. Но металът не е най-доброто решение за острие на брадва. Този материал не потиска вибрациите от ударите. Ако има желание да се сдобиете с такъв инструмент, за предпочитане е да имате дръжка с дюза (от гума или друг материал), тази част подобрява качеството му. Но такава дръжка изглежда добре, можете да поръчате индивидуалния дизайн.

Пластмаса

Доста популярен материал за дръжката на брадвата, но има същия недостатък като металната версия. Съветите ще ви помогнат и в този случай. Пластмасовите дръжки, според описанието, са най-крехките части и изискват специални условия за съхранение.

Дърво

Смята се, че това е най-добрият вариант за дръжки на брадви. Дръжката, изработена от дърво, напълно абсорбира вибрациите. Тази част, изработена от качествена дървесина, ще бъде скъпа. Дръжките от бор са най-евтините, но лошо абсорбират отката на удара. Дъбовите брадви не са лоши. Дървените дръжки са леки и лесни за поддръжка. Лесно е да ги смените.

Брадви и секачи

Съществуват няколко вида брадви и секачи. Те се класифицират според предназначението си. Това ни позволява да решим коя брадва е подходяща за пътуване и коя за домашна употреба. Някои брадви се използват само за специални цели, докато други са винаги под ръка.

Брадвата за домакинство

Най-популярната от тези брадви е за сечене на дърва за огрев. Домакинският инструмент е с 50-градусово заточване на острието. Секирата е изработена от закалена стомана, а брадвата на този модел е изработена от дърво. Той тежи максимум 1 кг, лесен е за използване и се справя отлично с функциите си.

Дърводелска брадва

Нарича се още дърводелска брадва. Това е праволинеен инструмент, с малко тегло, с максимална маса 900 g. Продуктът е с размер до 50 см и има тънко и остро острие. Дърводелската брадва е предназначена за задачи в строителството, за шлайфане на дървесина или за изработване на жлебове в дъски.

Секачът е брадва за дърва за огрев.

Основната разлика е в теглото му. Този продукт тежи до 2-2,5 кг, а дръжката му е дълга до 80 см. Такъв инструмент не се нуждае от рязко заточване. Най-голямата брадва може лесно да се справи с всякакви трупи благодарение на силата на удара. Невъзможно е да държите такава огромна брадва с една ръка, ще ви трябва много сила, за да работите с нея.

Специални брадви

Този вид брадва се използва в изключителни случаи; тя не е необходима за ежедневна работа.

За сеч

Най-близкият роднина на секача. Функционалността му се различава по допълнителната възможност за рязане на дървета, вместо за сечене на дърва. Той има дълга дръжка и леко острие, изработено от високоякостна стомана. Поради размерите си той е много тежък и може да се управлява само с две ръце.

Двустранна брадва

При тази разновидност острието има две страни едновременно. Използваната стомана е с високо съдържание на въглерод, за да се постигне особена здравина на продукта. За да работи надеждно, брадвата трябва да е идеално балансирана. Понякога остриетата се заточват по различен начин, за да се използват в различни ситуации. Такава брадва се е използвала като брадва за хвърляне, но сега е намерила своето място в строителството и монтажа.

Брадвата за рязане на месо

Това е един от професионалните инструменти, обикновено изработен изцяло от метал. Той тежи много, за да нареже бързо месото, и е заострен под остър ъгъл. Острието е широко, а дръжката – къса, така че този месарски инструмент е лесен за работа и не изисква много усилия.

Инструментът за къмпинг

Това е един от най-леките инструменти от този вид, а второто му име е мултифункционален инструмент. Задачата му е да бъде универсален, затова размерът му е малък, лесно се поставя зад колана и не пречи при ходене. Често те имат заоблени остриета, за да не нараняват пътника при движение и да не режат неща в гъсто опакована раница. Винаги е включен калъф за носене. Брадвата може да се използва за сечене на дърва и месо, забиване на шиш и почистване на кората на клон.

Туристическа брадва

Братът на походната брадва. Също така има малко тегло до 600 грама, като комплектът включва защитно покритие. Моделите са сгъваеми, което ги прави лесни за транспортиране и спестява място в пътническия ви багаж. Отделен вид брадви за лед се използват за преходи в планината. Като част от планинарското оборудване те са компактни и леки. Те имат остър връх от противоположната страна на острието, на задника, за оформяне на дупки в дебел лед.

Пожарникарска брадва

В историята брадвите са използвани за спасяване на човешки живот. Моделите за пожарогасене се предлагат с колан и за нападение. Острието на ремъчния инструмент има остър връх. Може да се използва за счупване на прозорци или разрушаване на ключалки на врати. Можете да го използвате, за да се изкачите по стената, като се хванете за перваза. Среща се в черен и червен цвят, понякога с жълти петна. Брадвата на тези брадви е гумирана, за да предпазва ръцете от нагряване. Щурмовите брадви са много по-големи, но имат същата форма. Те се използват за нападение и отстраняване на препятствия. Има кукичка на задника или е напълно плосък. Този вариант е задължителна част от противопожарния щит. От съображения за безопасност те се поставят на всички обществени места.

Връх на Hunter’s

Съществуват много различни видове брадви от този тип. Използват се за рязане на дърва за огрев и разфасоване на трупове. Те не заемат много място, максималната им дължина е 40 см, а теглото им не надвишава 750 грама. Всички брадви са изработени от метал, а дръжката е с гумена вложка.

Как да изберем брадва

Преди да изберете, е необходимо да определите целта на използването му. За работа с дърво е необходима средна по големина брадва с дървена дръжка. Туристите искат здрава и компактна версия. Тежък секач е подходящ за рязане на дърва за огрев. Добра отправна точка за намиране на правилния инструмент е да се определи неговата функционалност:

– За отсичане на дървета е необходима тежка дълга брадва с широко острие;

– за домашна употреба най-добрият избор е продукт със среден размер;

– ако се изисква работа с точка, функция на чук, правилно подбрана метална брадва ще ви помогне да се справите.

Преди да изберете окончателно брадва, е необходимо да проверите удължаването на ухото при приклада. Това е важно за качественото разцепване на брадвата в горната част на инструмента. След това се проверява симетрията на острието спрямо дръжката. След това инструментът трябва да се окачи и острието да се щракне. Ако звукът е ясен и висок, това означава, че втвърдяването е добро.

Разнообразието от производители може да бъде причина за объркване при избора на инструмент. Финландските компании се считат за най-добрите сред всички. Те доставят стоки с отлично качество; някои компании предлагат 10-годишна гаранция. Но цената на тези производители също не е малка. В сегмента на средните цени участват производители от Швеция и Германия. И евтините китайски брадви имат много оплаквания, избирайки такъв вариант, трябва да се отнасяте отговорно, но е възможно да намерите висококачествен и евтин модел.

Как да използвате брадвата

Ако сте избрали модел с дървена дръжка, е необходимо да я обработите със специална импрегнация на базата на восък, зехтин или ленено масло. Те ще запушат порите на брадвата и ще попречат на преминаването на влагата и бактериите вътре. Дръжката е обвита с гума за по-лесна употреба. Тя трябва да е мека, за да не се трие в дланта.

Как да режем правилно с брадвата

– При ниските дървета първо отстранете клоните, завържете въже за върха, като го наклоните към падането. Отсечете до средата на ствола от страната, на която ще падне дървото. След това прережете с трион.

– Дървата за огрев се подготвят върху коловете, като първо се отстраняват клоните в посока от корена към върха.

– Дървените трупи се нарязват с помощта на опора, която се поставя под точката на удара. Първите удари са отвесни, а следващите са под ъгъл от 40 градуса. Постепенно дънерът се обръща, като равномерно се стига до сърцевината.

– За да се издълбае дъска, единият край на дънера се закрепва, а кракът от работната страна се обръща настрани и леко назад. Подпирането трябва да се извършва отгоре надолу.

Най-важното при всички тези методи е да не забравяте за безопасността. Ако работата се извършва с една ръка, другата ръка трябва да се държи далеч от брадвата. Дръжте стъпалата си колкото е възможно по-назад, ако работите от тялото си.

Правила за заточване на брадва

Машините за заточване се различават по своята функционалност, трудност на използване и цена. Машината се използва по-често от професионалисти, докато абразивният диск е подходящ за домашна употреба. Някои брадви не се нуждаят от заточване (секачът и огнената брадва). Ъгълът за постигане на остър ръб е 20-30 градуса.

Ръчен метод

Най-лесният начин е да закрепите абразивния диск на масата, да държите острието на брадвата вертикално и да го заточвате с плавни хоризонтални движения по повърхността на диска.

Механичен

Необходима е защита от стружки и метален прах (очила, плътно облекло, маска). Скосяването се покрива с маркер и острието се поставя на машината за заточване под правилния ъгъл. Периодично проверявайте дали маркерът не се е изтрил. Ако всичко е наред, детайлът се заточва ръчно. След това се полира с полираща паста и се обработва с антикорозионен агент.

Инструкции за поддръжка на брадвата

Необходими стъпки:

– Третирайте за ръжда с машинно масло. Ако брадвата все още е повредена, почистете я с почистващ препарат. Препоръчително е да го съхранявате в калъфа за пренасяне.

– Наточете острието своевременно, като не забравяте да го охлаждате с вода.

– Проверете дали острието е здраво закрепено на брадвата и при необходимост го поправете.

– Ако дръжката се счупи, тя трябва да се смени.

Важно е да внимавате за счупвания на инструменти, които могат да доведат до сериозни последици.

Правилен начин за съхранение на брадвата

Препоръчително е да почиствате металната част на брадвата след употреба.