Длета за дърводелство и дърворезбарство

Длета дърводелски

Длета за дърводелство и дърворезбарство – кратък преглед

Добре е в работилницата да има поне няколко основни вида качествени длета. Например за изработване на мебели или за изграждане на различни конструкции от трупи и греди. Ръчните длета използват за обработка на дърво. Острието на длетото отделя стърготините от дървото и създава необходимите форми или отвори чрез натиск с ръка, или удар с чук или чукче.

Длетата се предлагат в различни форми, профили и размери, които определят тяхното предназначение. Тяхната проста и изпитана от времето конструкция се състои от стоманен профил, острие и дръжка. Върхът на металното стебло е завършен с острие от едната страна и шип от другата, върху който е насадена пластмасова или дървена дръжка. Дървените дръжки обикновено са изработени от бук, габър или други видове твърда дървесина. Някои инструменти имат стоманени пръстени от едната или от двете страни. Тези пръстени предпазват дръжката от разцепване или счупване при удар с чук.Длета

Видове длета

Сред основните видове, които можете да използвате в работилницата и на вилата за много работи, са правите длета с дълго острие, което не е скосено отстрани. Предимството им е голямата им здравина, издържат дори на силни удари с чук. Те имат универсално приложение. Предлагат се с широчина на острието от 3 до 50 mm.

Длетата със скосени ръбове от двете страни. Скосяването дава възможност да се проникне в тесни и труднодостъпни места. Те се използват най-често в изработване на дърводелски сглобки. Предлагат се с широчина от 3 до 50 mm.

Кухите длета могат да се използват за изрязване на кръгли или заоблени отвори или за изрязване на заоблени ръбове на обкови. Предлагат се с широчина от 5 до 40 mm.

За отвори и канали

Съществуват и длета за изрязване на отвори (перфориращи, пробиващи), които са предназначени за прецизно изрязване на дърводелски сглобки и за дълбане на дърво на по-голяма дълбочина. Когато работите с длето за издълбаване, изберете го така, че широчината му да съответства на широчината на отвора, който ще се издълбава. Предлагат се длета за дълбане с широчина от 2 до 20 mm.

С длета със скосяване (скосени) се изрязват отвори за панти и обков на прозорци и врати. Те са с един, два или три зъба, дебели от 1 до 3 mm и широки от 24 до 34 mm.

Длетата за обкови са тесни с две рамена, огънати под прав ъгъл. На всяко рамо има по едно острие. Тези длета се използват за монтаж на заключващи механизми на труднодостъпни места.

Съществуват също така ъгловати и наклонени длета. Ъгловите се използват за почистване на дърво в ъглите или на други труднодостъпни места. Те са десни или леви и имат скосяване от около 30 градуса. Предлагат се с широчина на острието от 6 до 30 mm. Ъгловите длета се използват за скосяване на ъглите на канали или за прецизно правоъгълно подравняване на ъглите на отвори.

Начинаещите майстори е добре да си набавят най-напред комплект универсални длета, а в последствие с придобиване на опит и знания да избират индивидулно според потребностите. Добри комплекти за начинаещи дърводелци са:

  • Комплект длета с букова ръкохватка, 6-12-20-25mm, 4бр, 8812420, EXTOL PREMIUM
  • Комплект длета дърворезбарски, 12ч, 200mm, 8812405, EXTOL PREMIUM

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *