Как да изберем телевизор

Как да изберем телевизор

Как да изберем телевизор – основни стъпки и важни параметри

Почти всяко домакинство е оборудвано с поне един телевизор. В повечето случаи обаче едно домакинство притежава повече от един приемник. Технологията на телевизорите се развива с бързи темпове. В днешно време той не е само за гледане на телевизионни програми, но може да служи и като многофункционален център. Това означава, че интернет е широко достъпен на телевизора, така че можете да възпроизвеждате и видеоклипове, съхранени в мобилния ви телефон, таблета и т.н. Играчите на компютърни игри също могат да използват телевизора.

При избора на телевизор трябва да се вземат предвид нуждите на зрителя, размерът на диагонала, разделителната способност, характеристиките и много други параметри.

Телевизорите, които се предлагат на нашия пазар, могат да бъдат разделени на няколко групи.

Смарт телевизор
Смарт телевизор

Класически телевизор

Те се използват главно за гледане на наличните телевизионни станции и не са оборудвани с никакви функции. Тези телевизори се използват предимно от по-малко взискателни потребители.

Смарт телевизори

Включва операционна система, която има собствени функции и приложения. Тези телевизори могат да се свързват с интернет и да се използват като мултимедиен център. С възможността за свързване с интернет имате безплатен достъп до канали, сред които Netflix или YouTube. Можете да използвате телевизорите и за игри.

Smart телевизор с Android

Тези телевизори са сред най-добрите, които предлага днешният пазар. Може да се каже, че този телевизор всъщност е интерактивен инструмент с много приложения. Сред предимствата на телевизорите с Android е гладкото управление, можете да използвате и гласов контрол.

Ако телевизорът е свързан с интернет, е възможно да инсталирате всички налични приложения на него. Това ви позволява да гледате филми по HBO или да слушате музика по Spotify Music.

Размер

Размерът на телевизора вероятно е първият параметър, който ще ви интересува при избора му. Размерът на диагонала се посочва в инчове, като 1 инч е 2,5 см. Големината на телевизора зависи от нуждите на всеки потребител. Ще вземете различен размер за всекидневната си, друг за детската си стая и т.н.

Размерът на телевизора е тясно свързан с разделителната способност и разстоянието за гледане. Колкото по-голям е телевизорът, толкова по-висока трябва да е разделителната способност. Ако ще гледате телевизора на разстояние 1,5 метра, трябва да изберете 32-инчов диагонал, когато разделителната способност е FULL HD, а ако телевизорът ще бъде 4K, можете да си купите телевизор с 55-инчов диагонал.

Стойка

Различните телевизори се предлагат с различни стойки. Всяка стойка е различна и е добре да измерите масата или мястото, където ще бъде поставен телевизорът, преди да го купите. Някои продукти имат крачета, разположени на разстояние едно от друго, под формата на буквата V, други телевизори имат крачета по краищата, а последното решение са централните стойки. Те са подходящи за поставяне върху по-малки пиедестали.

Ако искате да монтирате телевизора на стената, в комплекта са включени закачалки и други части, които ще са ви необходими при монтажа. В този случай не трябва да купувате нищо друго. Ако предпочитате да окачите телевизора, стената в идеалния случай трябва да е тухлена, за да поддържа телевизора. В никакъв случай не се препоръчва телевизорът да се монтира в стена от гипсокартон.

Резолюция

HD или FULL HD резолюцията беше стандартът. Така днешните класически телевизори най-често имат FULL HD резолюция. Благодарение на него можете да гледате всички предавания с високо качество на картината. Smart телевизорите имат стандартна 4K резолюция.

Ще използвате тази разделителна способност, особено когато гледате първокласни канали като Netflix, YouTube и др., които поддържат тази разделителна способност. Можете също така да гледате филми, записани на твърд диск или флаш памет, които можете да свържете към телевизора. Телевизорите от висок клас разполагат с резолюция 8K.

Най-добрият телевизор
Най-добрият телевизор

Честота на картината

Честотата на картината влияе върху плавността на картината. Производителите на телевизори смятат, че този параметър е най-важното нещо, което трябва да търсите, когато избирате телевизор. Честотата на картината се дава в Hz. Колкото по-висока е честотата, толкова по-плавна е картината.

Съвременните телевизори предлагат 50 и 100 Hz. Честота от 50 Hz е достатъчна за обикновените телевизори. По-висококачествените телевизори трябва да имат честота 100 Hz, която ще оцените, когато гледате филми, спортни предавания или играете игри.

Яркост и контраст

Яркостта се отнася до яркостта на телевизора при показване на бял цвят. Колкото по-висока е стойността на яркостта, толкова по-добро е качеството на картината. Яркостта се дава в единици кандела и е важна само при ярки условия. При вечерно гледане високата яркост може да бъде доста нежелателна.

Контрастът показва съотношението на черното и бялото в дисплея. Контрастът също играе важна роля при гледане на телевизия на дневна светлина и се изразява в лумени. Дори при контраста, колкото по-висока е стойността, толкова по-ярки са цветовете.

Видове дисплейни панели

Този параметър не се споменава често, но е доста важен при избора на телевизор.

Технологията VA е подобрение на по-ранната технология TN, която не се използва в днешно време. Панелите с VA технология имат по-добър контраст и цветове и затова са популярни особено сред почитателите на киното. Телевизорите с VA технология са по-евтини, но недостатъкът им е по-лошият ъгъл на гледане, което прави възможно гледането на телевизора само от едната страна.

Технологията IPS се характеризира не само с отлична яркост, но и с ъгъл на видимост. Така можете да гледате телевизора от всяка страна. С тази технология ще можете да гледате телевизия без затъмнение дори в слънчеви дни.

Конекторите на един телевизор

Конекторите ви позволяват да свържете телевизора с други устройства. Всеки телевизор е оборудван с няколко HDMI конектора, за да можете да свържете игровата си конзола, компютъра и т.н.

Трябва да намерите и USB конектор, който ви позволява да свържете твърд диск, флаш памет, фотоапарат или мобилен телефон. С LAN можете да използвате кабелен интернет. Свържете безжично телевизора си с интернет чрез WIFI.

Функции

Смарт телевизорите са оборудвани с редица функции. Можете да избирате между мултимедийни и смарт функции.

AMBILIGHT – визуално разширява изображението, като осветява пространството зад телевизора.

Режим на игра – тази функция намалява до минимум времето за реакция на екрана.

Локално затъмняване – може да затъмни светодиодната подсветка, за да подобри качеството на черния дисплей.

Извит – В този случай екранът на телевизора е извит, за да се подобри усещането за заобикаляща ви картина, когато гледате филми.

3D – По-новите телевизори вече не разполагат с тази функция. Тази функция ви позволява да гледате филми с 3D очила.

PIP – тази функция ви позволява да гледате няколко източника на картина едновременно.

Телевизор с функция SMART

Червен бутон – тази функция се нарича съкратено HbbTV и може да комбинира телевизионния сигнал с интернет.

Google Assistant – отговаря на много въпроси на английски език.

Управление с жестове – телевизорът може да се управлява с жестове.

Уеб браузър – можете да го използвате за търсене в интернет.

Интелигентно дистанционно управление – можете да управлявате телевизора, като движите дистанционното управление.

Гласово управление – телевизорът може да се управлява с глас.

Възпроизвеждане на 360° – изображението се прожектира навсякъде около вас.

обратно към съдържанието ↑

Марка телевозор

Можете да закупите телевизори от марки като Samsung, ECG, TCL, LG, Sharp, Sony, Philips, Panasonic, JVC, Orava и др.

Телевизор с ниска и висока цена

Вече се предлага огромен избор от различни модели в ценовия диапазон 500 – 1000 лв. Това са телевизори с по-малки размери, които се предлагат във FULL HD, но можете да намерите и 4K резолюция.

Телевизорът с повече функции е на цена от 100 – 2000 лв. Тук това вече са само смарт телевизори, които позволяват връзка с интернет. Тази категория ще задоволи нуждите и на най-взискателните потребители. Ако имате още по-големи изисквания към телевизора, можете да избирате между модели, чиято цена достига 3 и повече хиляди лв. Телевизор с резолюция 8K може да се купи за повече от 10000 лв.

Въпроси и отговори

Какво е увеличаване на мащаба на изображението?

Можете да го използвате на телевизори с 4K резолюция. Това дава възможност да гледате филми, заснети във FULL HD, с качество 4K. Така че може да се каже, че телевизорът може да увеличи мащаба на оригиналното FULL HD видео до 4K. Тази функция не е често срещана и трябва да очаквате по-висока покупна цена.

Какъв е звукът на телевизора?

Телевизорите са с вградени високоговорители. Дори и най-скъпите телевизори обаче няма да ви осигурят най-доброто качество на звука. За да се насладите на възможно най-доброто изживяване при гледане на филми, не може да не инвестирате в домашно кино или саундбар.

Заключение

Когато избирате телевизор, вземете предвид потребителя, който ще го използва. За по-възрастните хора, които не използват интернет връзка, е достатъчен обикновен телевизор. Отново има огромен избор и телевизорите ще осигурят добро качество на картината. Други по-скоро ще се възползват от възможностите, които предлагат смарт телевизорите и телевизорите с Android.

Размерът на диагонала зависи от разстоянието, на което се намира телевизорът от седящия човек. 4K телевизорите могат да имат голям диагонал и да бъдат разположени на около 1 метър от седящ зрител. В случай на FULL HD резолюция ще трябва да изберете по-малки размери. Честотата дори на интелигентните телевизори винаги трябва да е 100 Hz. OLED технологията ще ви осигури по-добра картина.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *